Фонове зображення для блоку новин

Новини

Новини

Патріотичний захід «Симон Петлюра – національний Герой України» : до 145-річчя від дня народження Симона Петлюри

22 травня 2024 року об 14.00 год. у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці («Світлиця», 4-й пов.) відбудеться патріотичний захід «Симон Петлюра – національний Герой України», приурочений 145-річчю від дня народження державного та політичного діяча, публіциста, літературного і театрального критика, організатора Українських Збройних Сил, Головного отамана військ УНР, голови Директорії УНР.

Суперечки навколо постаті видатного полтавця не вщухають протягом багатьох десятиліть, привертають до себе увагу сучасників та істориків, спонукають як до піднесення імені з одного боку так і до паплюження з іншого. Проте, однозначно, ця людина надзвичайно цікава як реальна особистість, між якою і міфом про яку є суттєва різниця. Відкритий доступ до першоджерел, до історичної правди спинив потоки історичної брехні. Симон Петлюра став справжнім символом боротьби за свободу та незалежність мільйонів українців.

В програмі зустрічі виступи спікерів:

«Петлюра і Рівненщина» – Олександр Булига, директор Рівненського краєзнавчого музею ;

«Що зробив Петлюра для України?» – Оксана Гуменюк, кандидатка історичних наук, доцентка Рівненського державного гуманітарного університету.

Перегляд відеофільму «Таємниці великих українців. Симон Петлюра».

Джерело: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Новини

Пересопниця відзначає 875 років

18 травня 2024 року з 12:00 по 18:00 в приміщенні Культурно-археологічного центру «Пересопниця» відбудеться захід присвячений 875 років від першої літописної згадки про князівську столицю Погоринської землі часів Русі.

12:00 в конференц-залі відбудеться презентація «амфори городоцько-здовбицької культури бронзового періоду» результат роботи археологічних досліджень 2023 року на ур. Пастівник;

13:00–15:00 виступи військових та зразкових духових оркестрів на Бузковій сцені (садиба під відкритим небом з унікальною колекцією вишитих картин «Волинський бузок»);

Працюють локації: картини з витинанок в приміщенні музею «Весняне мережево» майстрині Наталії Дребот; «Пересопницьке Євангеліє» та рукописні книги другий поверх музею;

На території музею: острів Бажань, фортеця-мур на дитинці біля Миколаївської церкви, працює виїзна торгівля; катання на конях.

Під час заходу відбудеться благодійний збір на автівку для 36 бригади морської піхоти, підрозділу ЗРАДН.

Захід відбудеться за підтримки управління культури і туризму РОДА.

Джерело: КЗ «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» Рівненської обласної ради

Фонове зображення для блоку нових надходжень

Нові надходження

2024-05-20 15:54:41

Дяченко В. Фольклорно-етнографічна спадщина Олександра Цинкаловського: джерелознавчий аспект

Дяченко В. Фольклорно-етнографічна спадщина Олександра Цинкаловського: джерелознавчий аспект / В. Дяченко // Літопис Волині. – 2017. – Вип. 18. – С. 51-60

Анотація: У статті присвяченій постаті знаного історика, археолога, етнографа Олександра Цинкаловського, на підставі неопублікованого наукового доробку вченого (за матеріалами Львівської наукової бібліотеки ім. Василя Стефаника НАН України ) проаналізовано вклад вченого у напрямку, збереження та популяризації матеріалів традиційної усної народної творчості волинян. Визначено ключові наукові принципи підходу щодо збиральницької діяльності О. Цинкаловського. Увагу зосереджено на аналізі та публікації джерельної бази з означеної проблематики.

Джерело: Журнал «Літопис Волині»