Фонове зображення для блоку новин

Новини

Визначні події

Іван Мусійович Маєвський – український письменник, лікар : 100 років з дня народження

1 травня 2024 року виповнюється 100 років з дня народження Івана Мусійовича Маєвського – лікаря, українського письменника, автора історичної повісті «Черепки:  історична повість до 900 річчя Острога».

Народився Іван Маєвський 1 травня 1924 року у с. Собківці Волочиського району Хмельницької області в селянській сім’ї. У 1933 році його батька, голову колгоспу, який рятував односельців від голодомору, репресували. Під час Другої світової війни жив на окупованій німцями території, двічі його вивозили до Німеччини, але дорогою він утікав. За третім разом, у 1943 року, потрапив у німецький концтабір для військовополонених у м. Ковелі Волинської області, врятувався втечею. З цього часу розпочав активну партизанську діяльність у загоні А. З. Одухи. Після розформування партизанського загону у червні 1944 року був направлений на роботу у внутрішні війська на Тернопільщину. У 1945 році його засудили на 7 років. Після звільнення закінчив середню школу та вступив до Львівського медичного інституту, після закінчення якого у 1958 році отримав направлення на роботу в м. Острог.

В Острозі упродовж 40 років працював лікарем, був заступником головного лікаря, головним лікарем, брав активну участь у житті міста. Керував літературним об’єднанням, був членом «Просвіти», незмінним учасником конференцій, долучався до випуску бюлетенів науково-краєзнавчого товариства «Спадщина» імені Князів Острозьких. Роботу в медицині поєднував із літературою. Написав п’ять повістей: «Хрещаті дороги», «Шкіпер», «Зимовий кальвін», «Нездужала». Єдина повість, яка була опублікована за життя Маєвського «Черепки: історична повість до 900-річчя Острога». Ця повість присвячена подіям другої половини ХVІ ст. на теренах історичної Волині. В той час напади на острозьку фортецю були частими. Згадується про напад численної татарської орди на Острог в 1578 року, коли в замку відбувалося весілля княжни Катерини, доньки князя Василя-Костянтина Острозького. В книзі висвітлено, що князь Острозький з повагою відносився до інших релігій, хоч був поборником і захисником православ’я. Повість написана на фоні історичного антуражу. Ще одне оповідання «Стефка» було опубліковано в журналі «Жовтень» у 1966 р. У творчому доробку Івана Мусійовича понад сотня оповідань, новел і роман-дилогія «Савли». За радянських часів збірка «Дуб-нелинь» була в тематичних планах двічі, але книги так і не надрукували. Помер Іван Маєвський 28 вересня 2000 р. в Острозі. Тут похований. Після його смерті завдяки старанням вдови, Раїси Федорівни Маєвської, у світ вийшла більша частина доробку письменника.

Література

«Його покликання було письменництво»: до 100-річчя від дня народження Івана Маєвського – українського письменника, лікаря (1924–2000) : віртуальна виставка [Електронний ресурс] // Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека : [сайт]. – Режим доступу: http://libr.rv.ua/sections/items/18002 (дата звернення 30.04.2024). – Назва з екрана.

Новини

«Культурна спадщина Волині XVIII століття»: ХІ наукові читання присвяченні пам'яті Героя України Бориса Возницького

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулися ХI наукові музейні читання пам’яті Героя України Бориса Возницького. Тема цьогорічних читань «Культурна спадщина Волині XVIII століття».

В заході взяли участь музейники Рівного, Кременця, Почаєва, Острога, Тернополя, викладачі університетів Рівного. Вони вшанували пам’ять Бориса Григоровича Возницького –  Патріарха українського музейництва ХХ–ХХІ століть, поділилися своїми науковими напрацюваннями, презентували унікальні музейні колекції, дотичні до теми читань.

Переглянути відеозапис заходу можна на ютуб сторінці Рівненського обласного краєзнавчого музею: https://www.youtube.com/watch?v=kl0hiu-Frhc&t=1754s

Джерело: Рівненський обласний краєзнавчий музей

Новини

Публічна лекція «Корецька порцеляна. Історія мануфактури»

24 квітня об 14:00 в приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбудеться публічна лекція знаних українських музейників Ольги Морозової та Віктора Луца на тему «Корецька порцеляна. Історія мануфактури: до 240-ої річниці від початку діяльності виробництва Корецької порцеляни».

Витончені вироби з відомого Корецького порцелянового виробництва впродовж сотню років функціонували у містечку Корець. До сьогодні цей витончений посуд зберігається у фондах Рівненського та Острозького краєзнавчих музеїв, в музеях Кракова, Вроцлава та Варшави, є окрасою приватних колекцій, передається з покоління в покоління. Про блискучу історію та занепад знаменитого виробництва будемо розмовляти у найближчу середу.

Запрошуємо усіх, хто любить історію краю!

 

Адреса:

м. Рівне, вул. Олександра Борисенка, 6

Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

4-й поверх, Світлиця

Джерело: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Нові книги

Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Роль римо-католицької церкви в суспільному житті Волині-Житомирщини у ХVIII–ХХ ст.»

Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Роль римо-католицької церкви в суспільному житті Волині-Житомирщини у ХVIII–ХХ ст.» 26 черв. 2021 р. / Кафедр. собор Св. Софії в м. Житомирі, Генер. конульство республіки Польща у Вінниці, Житомир. держ. ун-т ім. І. Франка, ГО «Студент. польс. Клуб» у Житомирі. – Житомир : Рута, 2021. – 218 с. : іл., фот.

Анотація: У науковому збірнику вміщено статті і повідомлення учасників міжнародної науково-практичної конференції «Роль римо-католицької церкви в суспільному житті Волині-Житомирщини у 18–20ст.», яка відбулася 26 червня 2021 року.

Ознайомитися з матеріалами Міжнародної науково-практичної конференції «Роль римо-католицької церкви в суспільному житті Волині-Житомирщини у ХVIII–ХХ ст.» можна у відділі краєзнавчої літератури Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича.

Джерело: Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олега Ольжича

Фонове зображення для блоку нових надходжень

Нові надходження

2024-05-01 17:00:55

Шабала Я. Еволюція аграрного виробництва на Волині в епоху міді та бронзи

Шабала Я. Еволюція аграрного виробництва на Волині в епоху міді та бронзи / Я. Шабала // Літопис Волині. – 2017. – Вип. 18. – С 15-20

Ключові слова: Волинь, мідна доба, епоха бронзи, археологічна культура, знаряддя праці, землеробство, тваринництво

Анотація: У статті аналізуються ключові напрями та тенденції розвитку аграрного виробництва на Волині в епоху міді та бронзи. Головна увага приділяється характеристиці господарства стародавнього населення краю на основі аналізу археологічних культур окресленого періоду: трипільської, лендельської, волино-люблінської, лійчастого посуду та інших. Простежується еволюція землеробських знарядь та способів обробітку грунту, особливості розвитку тваринницької галузі, зміни у сфері суспільних відносин.

Джерело: Журнал «Літопис Волині» 

2024-04-18 15:57:00

Козира В. Кривчики: відгомін віків (до поч. ХХ ст.)

Козира В. Кривчики: відгомін віків (до поч. ХХ ст.) [Комп'ютерний набір] / В. Козира. – Ланівці : [б. в.], 2024 – 85 с. : іл.

Анотація: У книзі проведено дослідження про невелике волинське село Кривчики, що знаходиться неподалік від княжого містечка Вишнівець Кременецького району Тернопільської області. Автором подана історична розвідка про рідне село від першої писемної згадки до початку 20 століття. Розкрита коротка історія володінь засновників князів Вишневецьких. Висунуто декілька варіантів етимології ойконімів Кривчики та йому подібних. Розглянуто власників села на протязі двох століть з їх короткою характеристикою. Проведено опис духовних оберегів, побуту, традицій та звичаїв у мешканців села Кривчики.

Видання присвячене Захиснику України, жителю села Кривчики Ігорю Дзьобі, який віддав своє життя у боротьбі за Батьківщину в російсько-українській війні 2022 року.

Книга рекомендована для читачів, які цікавляться історією та культурою рідного села, а також всім тим хто вивчає та досліджує історію рідного краю. Дана праця знаходитися в електронному (цифровому) форматі, і не є поліграфічним виданням.

Зміст

Частина 1. Перша писемна згадка і засновники. – С. 2.

Частина 2. Етимологія і семантика ойконіму Кривчики. – С. 5.

Частина 3. Кривчики у XVIІ–XVIІІ ст. – С. 10.

Частина 4. Інвентар с. Кривчики 1748 року. – С. 18.

Частина 5. Кривчики у XІX і на початку ХХ ст. – С. 23.

Частина 6. Духовні обереги, побут і традиції, звичаї і повір’я мешканців с. Кривчики в ХІХ ст. – С. 62.

Список література. – С. 79.

Додатки. – С. 82.

2024-04-18 15:54:13