Фонове зображення для блоку новин

Новини

Новини

Науковці Дубенщини запрошують до участі в науково-краєзнавчій конференції

Державний історико-культурний заповідник м. Дубно з нагоди 250-річчя запровадження у Дубні контрактових ярмарок проводить наукову конференцію присвячену історії торгівельних відносин і культурних зв’язків в Україні. Захід заплановано провести у вересні 2024 р. у Дубенському замку.

Передбачається розгляд наступних напрямків досліджень:

1. Розвиток торгівельних звʼязків та культурний обмін у давні часи;

2. Торгівля і культурні звʼязки у період Русі-України;

3. Розвиток торгівельних відносин в українських містах у литовсько-польську добу;

4. Торгівля та міжкультурні комунікації в українських містах у ХІХ–ХХ ст.

5. Музейні колекції, як джерела до вивчення історії торгівельних зв’язків;

6. Контрактові ярмарки у Дубні та їх історичне значення для розвитку міста;

7. Життєписи видатних особистостей, які повʼязані із контрактовими ярмарками;

8. Туристичні маршрути і популяризація історико-культурної спадщини повʼязаної із торгівлею в Україні;

9. Бізнескультура, маркетинг, фандрейзинг в умовах сучасного стану збереження історико-культурної спадщини.

Інформаційний лист знаходиться за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/1UU3DorHcMKN3k4DaRSpIXjPtsWkTCulJ/view?fbclid=IwAR2T0D2inar6aWkQdaFJ-vwOw_ZnFzfdvCgJMhbaJ_6iufG_WrRAHm7qbFY_aem_Acdo7uj7q1Y8f2d3VBnKCo8pqU-NFIJunplaZD9aQ9LUNiEge1UqTIG5d9YoKJHxmCTGMKpOjYGOeNZl3JRhW2rG

Джерело: Державний історико-культурний заповідник м. Дубно

Новини

Наукова конференція «Волинський музей: історія і сучасність»

У червні 2024 року на базі Волинського краєзнавчого музею відбудеться VІІ Всеукраїнська наукова конференція «Волинський музей: історія і сучасність», присвячена до 95-річчя Волинського краєзнавчого музею та до 75-річчя Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.

Для обговорення пропонуються наступні теми:

- Волинський краєзнавчий музей та Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки в історії українського музейництва;

- Олена Пчілка: постать на тлі епохи і сучасності (до 175-річчя від дня народження);

- особистості в історії музейної справи на Волині;

- формування та диджиталізація Музейного фонду України;

- музеї у збереженні та інтерпретації культурної спадщини.

Заявки на участь у конференції необхідно подати до 1 червня 2024 року.

Джерело: Волинський краєзнавчий музей

Визначні події

Зоріан Доленга-Ходаковський (Адам Чарноцький) – польський фольклорист, етнограф, археолог : 240 років від дня народження

4 квітня 2024 року виповнюється 240 років від дня народження Зоріана Доленги-Ходаковського (Адам Чарноцький) – польського та українського фольклориста, етнографа, археолога.

Народився Адам Чарноцький 4 квітня 1784 року в селі Гайна, неподалік містечка Несвіж Новогрудського повіту Новогрудського воєводства Речі Посполитої, (нині Мінська обл., Білорусь) в шляхетській родині Якуба Чарноцького. В 1800 році закінчив Слуцьке повітове училище. У 1812 році під іменем Зоріана Любранського брав участь в наполеонівських походах у складі французької армії. Згодом звільнився з військової служби і, щоб не бути відданим уряду Олександра І, 1814 року поселився в Україні. Відтоді назавжди змінив своє справжнє ім’я – Зоріан Доленга-Ходаковський. Саме під цим псевдонімом він увійшов в історію слов’янознавства. Того ж року переїхав до Кременця. Там чотири роки працював у бібліотеці Вищої Волинської гімназіх та у приватній бібліотеці Тадеуша Чацького. Впродовж 1816–1817 років наполегливо і невтомно збирав усну народну творчість, музично-пісенний фольклор Галичини та Волині. У 1817 році на короткий час вибрався з Кременця до Польщі, а на початку 1818 року відвідав Перемишль, де вивчав архітектуру міста, мандрував навколишніми українськими селами Надсяння, збирав фольклорний музично-пісенний матеріал.

Зоріан Доленга-Ходаковський один із засновників української фольклористики. В 1814–1819 рр. подорожував по Україні, а також Півдні Білорусі та Польщі, збирав і записував народні пісні, казки, повір’я, загадки, обряди, звичаї, намагаючись знайти відповідь на питання щодо етногенезу слов’ян (слов’янської спільності та прабатьківщини слов’ян) і давньої слов’янської історії та культури. Видав працю «Про слов’янство перед християнством». Описав багато городищ і курганів у Галичині, на Волині й Поділлі. На матеріалах розкопок прагнув розробити теорію про єдність праслов’янської культури. Із збірника Зоріана Ходаковського користувалися Микола Максимович, Володимир Антонович, Михайло Драгоманов, Володимир Гнатюк. В їхніх виданнях записи пісень були опубліковані лише частково. Більшість зібраного матеріалу, зберігалися в рукописах та копіях. Із записів збирача нині відомі лише три збірки — два писані латиною, один — російським правописом початку XIX століття.

29 листопада 1825 року на 41 році життя раптово померає Зоріан Доленга-Ходаковський.

Література

Зоріанъ Доленга-Ходаковській // Папинъ А. Н. История русской этнографии / Папинъ А. Н. – С.-Петербургъ : Типографія М. М. Стасюлевича, 1891. – Т. 3 : Этнографія малорусская. – С. 38–87.

Ошуркевич О. Ф. Зоріан Доленга-Ходаковський і Волинь / О. Ф. Ошуркевич // Минуле і сучасне Волині : іст. постаті краю : тези доповідей та повідомлень V Волин. іст.-краєзн. конф., 11-13 жовт. 1991 р. / Луцький держ. пед. ін-т ім. Л. Українки, Волин. обл. т-во краєзн. – Луцьк, 1991. – С. 57–58.

Фонове зображення для блоку нових надходжень

Нові надходження

2024-04-15 15:07:31

Скакальська І. Життєпис Семена Жука: public history

Скакальська І. Життєпис Семена Жука: public history / І. Скакальська // Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія: Історичні науки. – 2023. – Вип. 34. – С. 54–58.

Анотація: У статті проаналізовано роль публічного дискурсу щодо промоції імені Семена Жука. Це допоможе з’ясувати, по-перше як використання Public History, сприятиме популяризації його діяльності. По-друге, який вплив має публічна історія на суспільство, на прикладі поширення інформації про Семена Жука. Зокрема, через онлайн комунікації, музейні експозиції, публічні лекції для широкої аудиторії. По-третє, С. Жук був знищений більшовиками, як і тисячі сучасних українців, а його ім’я надовго було забуте. Інструментами публічної історії маємо популяризувати своє минуле. 

Джерело: Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського