Читальна зала


Дмитренко А. Традиційні звичаєві норми, повір’я та народні знання, приурочені до збирання грибів на Волинському Поліссі (за польовими матеріалами)

Розділ: Етнографія, фольклор , Господарство Волинського краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2017

Дмитренко А. Традиційні звичаєві норми, повір’я та народні знання, приурочені до збирання грибів на Волинському Поліссі (за польовими матеріалами) / А. Дмитренко // Літопис Волині. – 2017. – Вип. 18. – С. 20-26.

Анотація: У статті на основі польових матеріалів, зібраних у Камінь-Каширському та Ратнівському районах Волинської області, висвітлено систему звичаєвих норм, світоглядних уявлень та раціональних знань, що супроводжували збирання грибів на Поліссі. З'ясовано особливості прогнозування урожаю грибів за різними групами прикмет та довгострокові прогнози погоди за грибами; висвітлено прикмети, за якими визначали початок грибного сезону; проаналізований звичай збирання грибів переважно поодинці та традиція уникання зустрічей з іншими грибниками; обґрунтовано заборону ходити по гриби на Воздвиження та інші свята. У тексті наводяться польові матеріали, що ілюструють основні положення статті.

Джерело: Журнал «Літопис Волині» 

2024-05-03
Переглянути документ
Завантажити