Читальна зала


Ніколаєнко О. О. Жіноча освіта в середовищі польського населення Південно-західних губерній Російської імперії в 60-х роках ХІХ – на початку ХХ ст.

Розділ: Освіта та наукове життя краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2008

Ніколаєнко О. О. Жіноча освіта в середовищі польського населення Південно-західних губерній Російської імперії в 60-х роках ХІХ – на початку ХХ ст. / О. О. Ніколаєнко // Історичний архів. Наукові студії : зб. наук. пр. – Миколаїв : ЧДУ ім. Петра Могили, 2008. – Вип. 2. – С. 138–145.

Анотація: У статті розглянуто особливості жіночої освіти польського населення Південно-західних губерній Російської імперії. Аналіз рівня освіченості жінок, характеристика середніх навчальних закладів, визначення ролі освіти в житті жінки здійснювалися на підставі архівних, статистичних та наративних джерел. Визначено, що в жіночому середовищі зберігалася польська мова завдяки домашньому вихованню та функціонуванню приватних навчальних закладів. Така освіта готувала жінку для салонного та родинного життя, але не давала можливості отримати конкурентноздатну професію. Потреба в підвищенні інтелектуального рівня приводила до появи жіночих просвітницьких організацій на початку ХХ ст.

Джерело: Наукова електронна бібліотека періодичних видань НАН України

2024-06-07
Переглянути документ
Завантажити