Читальна зала


Столярчук О. Ф. «Острозька Біблія» - особлива духовно-літературна пам'ятка українців

Розділ: Книгодрукування , Релігія

Мова документу: українська

Рік видання: 2010

Столярчук О.Ф. «Острозька Біблія» - особлива духовно-літературна пам'ятка українців / О.Ф.Столярчук, Л.Ю.Галуха // Наука, освіта, суспільство очима молодих : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. студентів, педагогів, психологів та молодих науковців. Ч. 2. Природничо-математичний та суспільно-гуманітарний напрями. – Рівне, 2010. – С. 76-77.

Анотація: «Острозька Біблія» - найбільш відома і знаменита книга Острозької друкарні. Вперше згадано «Острозьку Біблію» в 1620 р. на сторінках каталогу Болеянської бібліотеки в Оксфорді. Відтоді зафіксовано опис близько 300 примірників. Нині відоме місцезнаходження 275-ти одиниць. 33 примірники знаходяться в Москві та Львові, а ще частина у Варшаві, Санкт-Петербурзі, Антверпені, Афоні, Белграді, Ватикані, Римі, Вроцлаві, Кембріджі, Лондоні, Манчестері, Нью-Йорку, Софії, Хельсинкі, Упсали, Штутгарті. Досить часто «Острозька Біблія» зустрічається в монастирських бібліотеках Болгарії, Румунії та Сербії.

Неабиякою проблемою при підготовці Біблії до друку виявився пошук найбільш повних та ідентичних списків, з яких можна було б набирати новий текст. Саме покладаючись на вчених, які зосередилися у острозькому літературному гуртку, Костянтин Острозький задумав грандіозну справу видання Біблії церковнослов’янською мовою. На той час уже існували переклади окремих книг Старого й Нового Заповітів, які йшли ще від першовчителів слов’янства Кирила та Мефодія. Проте зберігались ці переклади в поодиноких рукописних примірниках у різних куточках православно-слов’янського світу з допущеними перекладачами й переписувачами неточностями та явними помилками, містили різночитання, що ускладнювали тлумачення Святого Письма. При цьому, багатьох важливих біблійних текстів у слов’янському варіанті не існувало взагалі, їх варто було перекласти із грецької з урахуванням уже наявного латинського перекладу. 

Джерело: Інституційний репозитарій Рівненського державного гуманітарного університету

2024-07-25
Переглянути документ
Завантажити