Скуратівський Василь Тимофійович – народознавець, етнограф, фольклорист, письменник, журналіст, видавець : 85 років від дня народження

Розділ: Визначні події

25 жовтня 2024 року виповнюється 85 років з дня народження Василя Тимофійовича Скуратівського – народознавця, етнографа, фольклориста, письменника, журналіста та видавця.

Народився Василь Тимофійович Скуратівський 25 жовтня 1939 р. на хуторі Великий Ліс Коростенського району Житомирської області. У 50-х роках закінчив десятирічку у с. Обіходи. В 1971 р. закінчивши факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, починає працювати у районних та обласних газетах, чимало їздить по країні, збирає фольклорні та етнографічні матеріали. Багато його праць було надруковано в збірниках «Отчий край», «Етнографія Києва і Київщини», «Традиції і сучасність», «Наука і культура України», «Полесье: Материальная культура», «Культура і побут населення України», «Древляни». Його фольклорні записи використовують упорядники багатотомного фундаментального видання «Українська народна творчість». У 1994 р. Василь Скуратівський заснував часопис «Берегиня», де він друкує багато своїх матеріалів, а також залучає до друку багатьох талановитих дослідників.

Найважливішими його досягненнями в українському народознавстві є окремі видання. Серед них особливе місце у творчій біографії автора посідає «Берегиня» (1987) – розповідь про український народний побут, звичаї, що складалися, випробовувались на міцність протягом багатьох століть. «Посвіт» – друга книга автора, логічне продовження і доповнення «Берегині». Ці дві книги принесли найбільше визнання і популярність авторові. Книга «Покуть» (1992) присвячена пам’яті батька Тимофія Яковича. Книга містить народознавчі матеріали про знаменні віхи людського життя, давні українські звичаї і обряди, знайомить з багатьма питаннями духовної і матеріальної культури українців. Продовженням творів «Берегиня» та «Посвіт» є книга «Місяцелік» (1993). Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов’язані з ними численні прислів’я і приказки, зразки завбачень погоди, народні і релігійні свята з поширеним їх датуванням, а також розвідки про найцікавіші обряди.

В останні роки Василь Тимофійович плідно співпрацював з видавництвом «Техніка». Тут побачили світ останні за його життя книги – «Український народний календар», «Я Вас, бджоли, благословляю…». Попереду були нові цікаві творчі плани і задуми, які, на жаль, залишились нереалізованими. Помер Василь Скуратівський 16 грудня 2005 р.

Література

Вернюк Я. Волинське Полісся у народознавчих студіях Василя Скуратівського (за книгою «Берегиня») / Я. Вернюк // Поліссєзнавство: наукові фольклорно-етнологічні та мистецтвознавчі студії. – Рівне : Волинські обереги, 2006. – С. 106–112.

Із життя мого народу: краєзнавча розвідка до 85-річчя від дня народження Василя Тимофійовича Скуратівського / КЗ «Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім О. Ольжича» Житомирської обласної ради; уклад. З. Димарчук, ред. Г. Врублевська. – Житомир, 2024. – 14 с.

Качалка Н. Проступи : пам’яті В. Скуратівського [письменника, етнографа, автора журналу «Берегиня»] / Н. Качалка // Берегиня. – 2007. – Ч. 4. – С. 88–89.

Костриця М. М. Дослідник духовних скарбів Полісся : [Василь Скуратівський (1939–2005) // Костриця М. М. Житомирщина туристична : краєзнав. нариси / М. М. Костриця, М. Ю. Костриця. – Житомир : Полісся, 2009. – С. 309–311.

 

2024-10-24