Дослідники Великої Волині


Силюк Анатолій Михайлович

Силюк Анатолій Михайлович – історик, краєзнавець, заслужений працівник культури України.

Народився 16 вересня 1958 року. в с. Уховецьк Ковельського району Волинської області в селянській сім’ї. Закінчив у 1976 році Уховецьку середню школу, відслужив строкову військову службу, і навчався на історичному факультеті Луцького педінституту ім. Лесі Українки, який закінчив у 1983 році.

З 1982 року працює у Волинському обласному краєзнавчому музеї, спочатку науковим, старшим науковим співробітником відділу атеїзму, заступником директора з наукової роботи (з 1987 р.), а з 1991 року – директором.

За роки своєї діяльності А. Силюк зробив значний внесок у розвиток краєзнавчого руху та музейної справи на Волині. За його безпосередньою участю розроблено наукові концепції, сформовано та створено експозиції Колодяжненського літературно-меморіального музею, Музею волинської ікони, Художнього музею в Луцьку, Меморіального музею-садиби В’ячеслава Липинського у Затурцях та інших.

Він автор ряду наукових та науково-популярних публікацій з історії музейної справи та краєзнавства Волині, організатор багатьох краєзнавчих та наукових конференцій, упорядник та член редколегії наукових збірників «Минуле і сучасне Волині та Полісся», матеріалів конференцій «Волинський музей. Історія і сучасність», «Волинська ікона. Питання історії, вивчення, дослідження та реставрації». Як член редакційних колегій А. Силюк бере участь у підготовці хрестоматії з історії Волині, «Календаря знаменних і пам’ятних дат Волині», «Словника краєзнавців області», «Зводу пам’яток історії та культури» тощо. Розробив і втілив концепцію щорічного музейного видання «Волинський музейний вісник», інтернет-сайту «Музейний простір Волині».

Основні напрямки наукових досліджень:

- музейництво;

- історичне краєзнавство;

- охорона культурної спадщини.

Список основних опублікованих праць

2013

Силюк А. Василь Пуцко дослідник волинського іконопису / А. Силюк, О. Силюк // Історія та сучасність православёя на Волині : матеріали ІІІ наук.-практ. конф., 1516 листоп. 2012 р. / Укр. православна церква, Волин. єпархія, Волин. духов. семінарія. Луцьк : Вид. від. Волин. єпархії, 2013. С. 1926.

2022-02-22