Зустріч з доктором філософських наук, професором Петром Кралюком: «Галицько-Волинська держава: витоки, становлення, значення»

Розділ: Новини

11 червня 2024 року об 11:00 у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться зустріч з доктором філософських наук, професором Національного університету «Острозька академія» Петром Кралюком на тему «Галицько-Волинська держава: витоки, становлення, значення».

Цього року, згідно Постанови Верховної Ради України від 21 грудня 2023 року № 3536-ІХ на державному рівні відзначається 825 років із часу утворення Галицько-Волинської держави (1199). Її постання у формі князівства відіграло важливу роль в історичному поступі України.

Дослідники різних часів активно вивчали сторінки минулого Галицько-Волинської держави. Як відзначає Петро Кралюк, – поняття Галицько-Волинського князівства було не тільки й не стільки кабінетним терміном, вигаданим для опису історичних процесів, скільки терміном політичним, який мав на меті «доводити» причетність Волині й Галичини до російської історії, а також їхню периферійність на фоні так званого Володимирсько-Суздальського, а потім Московського князівств.

Також Петро Кралюк наголошує, – у другій половині ХІХ ст. центр українського національного руху переміщається на терени Галичини. Однак українська національна ідеологія, яка сформувалася на Лівобережній Україні й активно використовувала козацький міф, виявилася не зовсім прийнятною для галичан. Для останніх важливо було сформувати власні історичні міфи, які могли б вписатися в українську національну ідею. Концепт Галицько-Волинського князівства загалом надавався до цього. Завдяки йому галичани отримували частину своєї слави в загальноукраїнській національній історії. При цьому сама назва Галицько-Волинське князівство орієнтувала на те, що головною, провідною частиною цього державного утворення була Галичина. Волинь же ніби відігравала роль периферії. Відповідно, славні діяння князів цієї держави ніби «переносилися» на галичан. Насправді, тут відбувалося свідоме чи несвідоме зміщення акцентів. Головну роль у цій державі відігравала не Галичина, а якраз Волинь. І столицею цього державного утворення був не Галич, а волинські міста – переважно Володимир (на Волині), а також частково Холм та Луцьк.

Запрошуємо усіх зацікавлених поринути у минувшину нашої рідної землі.

Джерело: Рівненський обласний краєзнавчий музей

2024-06-10