Фотоколекції


Свято-Воскресенський кафедральний собор

Розділ: Архітектура м. Рівне

Свято-Воскресенський кафедральний собор / Orthodox Cathedral of the Holy Resurrection / Katedra Sw. Zmartwychwstania

Соборна церква (дерев’яна) у Рівному була побудована в 1731 році в районі теперішнього міського продовольчого ринку. Проіснувала вона 150 років і згоріла в пожежі 1881 року.

Проектом нового собору займався архітектор Дейнека. Закладання споруди та освячення місця вівтаря та престолу нової церкви Свято-Воскресенського соборного храму відбулось 30 серпня (за ст. ст.) 1890 року. Храм будувався з благословення імператора Олександра III. Основною метою перебування царя на Волині були великі військові маневри. Він заклав перший камінь у фундамент майбутнього храму. Збереглися свідчення, що закладання собору супроводжувалося хресним ходом, участь у якому взяли близько 100 священників.

Воскресенський собор – хрестовокупольний, чотиристовпний, триапсидний з позакомарним покриттям. Споруда збудована з цегли, з великою кількістю рустів та декору на фасадах. Собор складної об’ємної композиції завершений п’ятьма верхами. Верхи складаються з шоломовидної форми куполів та вершень у вигляді маківок, які спираються на гранчасті в плані барабани. Над об’ємом притвору розташована дзвіниця, яка являє собою ажурну цегляну надбудову арочної форми з завершенням у вигляді маківки. З правої сторони від головного входу влаштовані закриті сходи до підземного храму. Вхід до підземного храму влаштований і в вівтарній частині храму. Входи в собор розташовані з західного, північного та південного боків. Це багато декоровані перспективні портали. До входів ведуть широкі парадні сходи, викладені з каменю-пісковика.

Інтер’єр вражав своєю красою. Завдяки графу Ігнатьєву, для собору в м. Москві були закуплені бронзові позолочені вироби, Євангеліє. Іконостасна робота була зроблена у майстерні Олександра Івановича Мурашка, в Києві. Триярусний головний іконостас, позолочений, Всі місцеві ікони зображені на золотому фоні з карбуванням, скопійовані з ікон кращих художників. Погост навколо храму площею 400 квадратних метрів забрукований каменем.

20 жовтня (8 жовтня за ст. ст.) 1895 року відбулось освячення новозбудованого православного собору.

У 1932-1933 роках на пожертви вдови генерала Конопка біля собору з боку головної вулиці була побудована велична дзвінниця з головним арочним входом на церковне подвір’я.

За радянських часів, згідно з планом реконструкції центру міста, передбачалося знесення храму. У лютому 1962 року влада закриває собор та зносить дзвіницю разом із капличкою та огорожею соборного подвір’я. У приміщенні собору відкрили музей космонавтики та наукового атеїзму.

У 1988 році, в період святкування тисячоліття Хрещення Русі, храм повернули православній громаді міста. Були відновлені та реставровані розписи на стінах, споруджено новий іконостас.

2003 року до 720-річчя Рівного біля собору відновили колону Божої Матері.

Ілюстрація: Листівка з видом Свято-Воскресенського собору поч. ХХ ст.

Розташування: вулиця Соборна 39, Рівне, Рівненська область, Україна

2024-06-26