Фотоколекції


Церква Святого Стефана (Степана)

Розділ: Архітектура м. Рівне

Церкву було закладено 1848 року й невдовзі збудовано на гроші генеральші Єкатерини Красовської, на могилі її чоловіка генерала Степана Красовського на честь святого первомученика архідиякона Стефана. Раніше на цьому місці була каплиця.
Освячена церква 23 лютого 1850 року.
Будівля дерев’яна, разом з такою ж дзвіницею, крита бляхою. Як зазначає Віктор Завада: «Пам’ятка відповідає найсуворішим художньо-стильовим вимогам класицизму, починаючи від хрещатої схеми плану і чіткої пропорціональної будови всіх без винятку елементів і кінчаючи півциркульною формою віконних отворів, трикутними фронтонами і характерною пластикою чотирисхилої каркасної бані над навою».
Церква знаходиться на одному з найстаріших в Рівному цвінтарі «Грабник», яке вважається історичною пам’яткою. Перші поховання на ньому відносяться до 20-х років XIX століття. Кладовище біля Стефанівської церкви стало останнім притулком для людей різних поколінь, національностей, віросповідань. Тут поховані : рівненські лікарі Микола Прохоров, Олександр Виноградов, директор Рівненського реального училища Cергій Соколов, вчителі Юліага Захаржевський, Віра Канторовська, Іван Куліш, Костянтин Квашенко, батько та сестра відомого письменника Володимира Короленка та інші.
Вхід на територію кладовища перекривали ковані ворота – витвор ковальського мистецтва кінця XVIII – початку XIX століття, які були перенесені до Свято-Покровського собору.

Розташування: вулиця Соборна 6 а, Рівне, Рівненська область, Україна

(кладовище «Грабник», поблизу Свято-Покровського кафедрального собору)

Фото С. Клименка, 2013 р.

2024-06-26