Читальна зала


Денисюк В. Волинська губернія: формування адміністративно-територіальної одиниці та системи управління (кінець XVIII – початок ХІХ ст.)

Розділ: Історія, історичні науки , Край в цілому, міста, села та райони краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2013

Денисюк В. Волинська губернія: формування адміністративно-територіальної одиниці та системи управління (кінець XVIII – початок ХІХ ст.) / Василь Денисюк // Минуле і сучасне Волині та Полісся: Ковель і Ковельщина в історії України та Волині : матеріали 50 Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції, присвяченої 22-й річниці Незалежності України і 495-річчю надання Ковелю Магдебурзького права (м. Ковель, 12–13 грудня 2013 р.). – Випуск 50. – Ковель, 2013. – С. 367–371

Анотація: У статті досліджено утворення та розвиток Волинської губернії як адміністративно-територіальної одиниці у складі Російської імперії.

«Волинь була включена до складу Російської імперії у результаті другого (1793 р.) та третього (1795 р.) поділів Польщі. Кілька особливостей розвитку регіону залишилися у спадок від Речі Посполитої. Сюди можна віднести велику кількість шляхти як політичної еліти, домінування католицької церкви у релігійній сфері за переважання греко-католиків та православних серед населення, своєрідні судова система, суспільно-політичні традиції та звичаї. Така спадщина визначала специфічність розвитку регіону, особливо в перші десятиліття після його приєднання до Росії…»

Джерело: Інституційний репозитарій Волинського національного університету імені Лесі Українки     

2024-07-18
Переглянути документ
Завантажити