Ричков П. А. Історичні міста Західної України XV–XIX століть. Час і простір

Розділ: Нові книги

Ричков П. А. Історичні міста Західної України XV–XIX століть. Час і простір : монографія / П. А. Ричков. – Рівне : Волинські обереги, 2024. – 352 с.

Анотація: У монографії проаналізовано формування архітектурно-просторової структури міст Західної України впродовж XV–XІХ століть під впливом історичних і соціальних чинників та в контексті урбанізації регіону. Кожний з етапів розвитку західноукраїнських міст відображає відповідні епоси тенденції і особливості трансформації їх планувального каркасу, міської тканини, композиційних вузлів. У праці детально розглянуті такі елементи архітектурно-планувальної системи як: фортифікаційні системи, ринкові площі, сакральні комплекси та палацово-паркові ансамблі Західної України. Щодо історичного регіону Волині, розкрита архітектура та містобудування таких міст та містечок як: Луцьк, Рівне, Житомир, Тернопіль, Дубно, Володимир, Корець, Гоща, Старокостянтинів, Ізяслав, Овруч та інші. Аналітичні викладки та фактографічний матеріал, поданий у книзі, базується на широкій базі джерел, віднайдених автором у вітчизняних та закордонних архівах, музеях, бібліотеках, значна частина з яких публікується вперше.

Видання адресоване профільним науковцям – архітекторам, історикам, мистецтвознавцям, а також широкому колу шанувальників української минувшини.

Ознайомитися з монографією Петра Ричкова «Історичні міста Західної України XV–XIX століть. Час і простір» можна у відділі краєзнавчої літератури Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

2024-07-25