Читальна зала


Михайло Ю. Вплив товариства «Просвіта» на формування національно-культурної свідомості на західноукраїнських землях у міжвоєнний період

Розділ: Освіта та наукове життя краю , Суспільно-політичне життя краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2022

Михайло Ю. Вплив товариства «Просвіта» на формування національно-культурної свідомості на західноукраїнських землях у міжвоєнний період / Ю. Михайло // Літопис Волині. Спецвипуск : до 75-річчя від дня народження Івана Корсака. – 2022. – С. 57–62.

Анотація: У статті йдеться про роль товариства «Просвіта» у формуванні національно-культурної свідомості на західноукраїнських землях у міжвоєнний період. Воно народилося на противагу антиукраїнським течіям у культурному житті: колонізаторській, підтримуваній цісарською владою, – з одного боку, і русофільській – з іншого. Основним завданням товариства було сприяння розвитку української культури, зокрема освіті українського народу його рідною мовою, ознайомити українців із духовними та матеріальними скарбами рідного краю, розвивати у них любов та повагу до свого народу, формувати бажання працювати на благо нації. У міжвоєнний період уся діяльність товариства «Просвіта» була спрямована на усвідомлення українцями своєї національної ідентичності через культурно-освітню, видавничу, суспільно-виховну роботу. Дається аналіз діяльності Львівського та Волинського товариства «Просвіта».

Джерело: Літопис Волині

2024-07-29
Переглянути документ
Завантажити