Читальна зала


Давидюк Р. Архівно-кримінальні справи як джерело вивчення історії української політичної еміграції у Волинському воєводстві

Розділ: Суспільно-політичне життя краю , Історія, історичні науки

Мова документу: українська

Рік видання: 2019

Давидюк Р. Архівно-кримінальні справи як джерело вивчення історії української політичної еміграції у Волинському воєводстві / Р. Давидюк // З архівів ВУЧК, ГПУ, НКВД, КГБ, 2019. - № 2 (52). - С. 336-356.

Анотація: Мета – дослідити персоніфікаційний та інформаційний потенціал архівно-кримінальних справ як джерела до вивчення історії міжвоєнної української політичної еміграції у Волинському воєводстві, простежити радянську репресивну політику стосовно її представників.

Методологія та методи. Для реалізації поставленої мети використано біографічний, проблемно-історичний, пошуковий методи, а також метод мікроісторії, верифікації джерел та історичної реконструкції. У підготовці наукової статті авторка послуговувалася просопографічним підходом. Висновки. Важливим джерелом для дослідження історії міжвоєнної української політичної еміграції у Волинському воєводстві є комплекс архівно-кримінальних справ (АКС), заведених органами НКВС на її учасників після 1939 р. Неупереджений аналіз та верифікація цих справ дозволили уточнити історичну реконструкцію, персоніфікувати діячів міжвоєнної політичної української еміграції у регіоні, почасти прослідкувати їх подальшу долю, відтворити широку панораму працевлаштування на території Волинського воєводства, доповнити картину громадсько-політичної діяльності, як у період Української революції 1917-1921 рр., так і у міжвоєнний час. Інформаційним потенціалом насичені власноручні свідчення, автобіографії політичних емігрантів, які дозволяють детально відтворити мозаїку пережитих подій, демонструють польську дійсність на Волині очима конкретної людини. Комплекс АКС на діячів УНР та Української Держави ілюструє через долю особи механізми державного терору, дозволяє усвідомити масштаби репресій проти цієї категорії людей і зробити висновок, що у 1939–1941 рр. середовище української політичної еміграції на території Західної Волині було ліквідовано. Ключові слова: архівно-кримінальні справи, українська політична еміграція, Волинське воєводство, «радянізація», політичні репресії, НКВС.

Джерело: Інституційний репозитарій Рівненського державного гуманітарного університету

2024-08-08
Переглянути документ
Завантажити