Читальна зала


Маркевич О. В. Конфіскаційна політика російської імперії як управлінський механізм «приборкання» польської шляхти (на матеріалах Волинської губернії кін. ХVІІІ ст.)

Розділ: Суспільно-політичне життя краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2023

Маркевич О. В. Конфіскаційна політика російської імперії як управлінський механізм «приборкання» польської шляхти (на матеріалах Волинської губернії кін. ХVІІІ ст.) / О. В. Маркевич // ХІІІ Буковинська міжнародна історико-краєзнавча конференція : тези доп., Чернівці, 27‒28 жовт. 2023 р. – Чернівці: Технодрук, 2023. – С. 182–184.

Анотація: В статті досліджено, що верховна влада Російської імперії застосовувала конфіскаційну політику на новозахоплених територіях. З одного боку це змушувало шляхту вкотре продумати наслідки дій і примиритися з новими реаліями, а з іншого – такими заходами верховна влада Російської імперії «вивільняла простір» для російського дворянства, яких запрошували на вищі чиновницькі посади, не зважаючи на те, що вони не володіли польською мовою, не розумілися на місцевому судочинстві, на перше місце ставилося питання вірності престолу. Це вплинуло на етнічну структуру населення Волинської губернії: до поляків, євреїв та українського населення додалися вихідці з внутрішніх губерній Російської імперії, які в пошуках швидкого збагачення переселялися на Волинь.

2024-09-06
Переглянути документ
Завантажити