Фотоколекції


Ікона «Спас на престолі з ангелами»

Розділ: Волинська ікона

Ікона «Спас на престолі з ангелами» (перша пол. XVII ст.)

м. Луцьк, Волинська область

Образ стилістично споріднений з іконою «Моління», що дає підставу віднести їх до творчості одного іконописця. Сюжет ікони оригінальний і повністю відповідає тексту на Євангелії у руці Спасителя: «Коли прийде Син Людський у славі Своїй і всі святі ангели з Ним, тоді сяде на престолі слави Своєї...» (Мт. 25,31). Христос постає у царському вінці, величаво і царственно возсідаючи на престолі, який підтримують вісім ангелів. Їхні золочені німби, накладаючись один на одного, разом з німбом Спасителя утворюють суцільне сяйво, що здіймається над престолом – сяйво Божої слави. Автор акцентує увагу на червоному кольорі, що вносить відчуття величі і урочистості моменту.

Розмір: 157 x 92

Матеріали і техніка: дерево, левкас, темпера, гравіювання, золочення

Походить з церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Камінь-Каширський

Джерела:

Вигоднік А. Ікона «Спас на престолі з ангелами» [Електронний ресурс] / А. Вигоднік // Волинська єпархія Православної Церкви України : [сайт]. – Режим доступу: https://www.pravoslaviavolyni.org.ua/stattia/51-ikona-spas-na-prestoli-z-anhelamy/. – Назва з екрану.

З колекції Музею волинської ікони: «Спас на престолі з ангелами» [Електронний ресурс] // Волинський краєзнавчий музей : [сайт]. – Режим доступу: https://volyn-kray-mus.at.ua/news/z_kolekciji_muzeju_volinskoji_ikoni_ikona_spas_na_prestoli_z_angelami/2020-04-14-2226. – Назва з екрану.

Текст з книги:

Спас на престолі з ангелами // Музей Волинської ікони [книга-альбом]. – Київ : АДЕФ-Україна, 2016. – С. 74–77 ; іл.

Див. також: 

Волинський краєзнавчий музей

Музей Волинської ікони

2024-10-18