Культурно-побутові традиції українців Волині: історико-етноголічні нариси

Розділ: Нові книги

Культурно-побутові традиції українців Волині: історико-етноголічні нариси : монографія / за ред. Р. Б. Сілецького. – Львів : ЛНУ ім. І. Франка, 2023. – 592 с.

Анотація: У колективній праці проаналізовано регіональні особливості та локальну специфіку традиційно-побутової культури волинян на загальноукраїнському, ширше загальнослов'янському тлі. В науковий обіг уведено значний обсяг польових етнографічних матеріалів, які зібрали викладачі, аспіранти та студенти кафедри етнології Львівського національного університету імені Івана Франка. На основі аналізу етнографічних, діалектологічних та історичних матеріалів визначено точні межі Волині як історико-етнографічного району України (виготовлено відповідну карту). Проаналізовано процес етнографічного дослідження цього краю упродовж ХІХ – початку ХХІ ст. На основі комплексних польових етнографічних експедицій, опублікованих та архівних джерел, матеріалів історіографії уперше комплексно досліджено розвиток сільських поселень на території етнографічної Волині, специфіку народного житла, сухопутного транспорту, запрягу та упряжі тяглових тварин на зазначених теренах. Особливо наголошено на сфері духовної та соціонормативної культури. У кожній із зазначених ділянок виявлено загальноукраїнські риси, регіональні особливості та локальну специфіку (наприклад: зустріч похоронної процесії на кладовищі родичами попереднього покійного; звичай громадського побуту «оденьки»; свят-вечірні звичаї випікання книшів із «душею» та ритуального кидання куті під дерева тощо).

Видання буде корисним для етнологів, фольклористів, істориків та широкого кола читачів.

Ознайомитися з монографією «Культурно-побутові традиції українців Волині: історико-етноголічні нариси» можна у відділі краєзнавчої літератури Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

2024-10-23