Фотоколекції


Ікона «Свята Параскева»

Розділ: Волинська ікона

Ікона «Свята Параскева» (ХVІІ ст.)

м. Луцьк, Волинська область

Свята Параскева – християнська великомучениця III ст., яка жила у місті Іконії у Малій Азії, дала обітницю дівства та поширювала християнську віру серед язичників, за що після катувань була страчена.

Ікона за стилістикою близька до творів малярського кола «Волинського іконописця 1630 року». Свята Параскева зображена стрункою молодою дівчиною з великими очима і пишним волоссям, сплетеним у коси, що спадають на плечі. У правій руці вона тримає хрест – символ мучеництва. Корона на голові Параскеви, яку підтримують ангели, ілюструє житійну оповідь: у момент її страти пролунав голос Бога «Радійте, праведники – увінчується мучениця Параскева!». Зображення Святої площинно трактоване, складки одеж схематичні, прописані широкими темними смугами і білильними мазками, кольорова гама обмежена синім та вохрою різних відтінків, чіткості і лаконічності рисунку надає чорна і біла контурні лінії.

 

Розмір: 89,5 х 63

Матеріал і техніка: дерево, левкас, темпера, гравіювання, золочення

Походить з церкви Успіння Пресвятої Богородиці с. Качин Камінь-Каширського району

Джерела:

Волинська ікона XVI–XVIII століть : каталог / Автори-упорядники: А. Вигодник, С. Василевська. – Луцьк : Вежа-Друк, 2018. – 467 с., іл. – (Серія «Колекції Волинського краєзнавчого музею» ; вип. 14)

Текст та ілюстрація з книги:

Свята Параскева // Музей Волинської ікони [книга-альбом]. – Київ : АДЕФ-Україна, 2016. – С. 118–119 ; іл.

Див. також:

Волинський краєзнавчий музей

Музей Волинської ікони

2024-10-24