Читальна зала


Диба Ю. “Словенська земля” літописних повідомлень про заснування Володимира: до волинського походження новгородських етногенетичних легенд.

Розділ: Край в цілому, міста, села та райони краю , Історія, історичні науки , Археологія

Мова документу: українська

Рік видання: 2012

Диба Ю. “Словенська земля” літописних повідомлень про заснування Володимира: до волинського походження новгородських етногенетичних легенд / Ю. Диба // Старий Луцьк : науково-інформаційний збірник ЛДІКЗ. – Луцьк, 2013. – Вип. 9. – С. 93–113.

Анотація: У статті постають дискусійні питання щодо локалізації літописного города Володимира, заснованого на зламі 80–х – 90–х років X ст.. Дослідження проводиться у літописних текстах, де містяться низка різночитань щодо локалізації Володимира. В різних літописах Святителю Русі приписують заснування Володимира в «Словенській» чи «Смоленській» землях, «Суздальській землі», «Залєській землі». Дехто з літописців стверджує, що Володимир було збудовано саме на річці Клязьмі. Зважаючи на цю обставину, дискусія щодо локалізації літописного города Володимира звузилася до питання, про який із двох тезоіменних Володимирів іде мова – Володимир-Волинський чи Владімір-на-Клязьмє.

Джерело: е-бібліотека «Чтиво»

2023-03-13
Переглянути документ
Завантажити