Читальна зала


Разиграєв О. Голодування та бунти ліворадикальних політв’язнів у пенітенціарних установах Волині та Східної Галичини у 1918–1939 рр.

Розділ: Суспільно-політичне життя краю , Історія, історичні науки

Мова документу: українська

Рік видання: 2021

Разиграєв О. Голодування та бунти ліворадикальних політв’язнів у пенітенціарних установах Волині та Східної Галичини у 1918–1939 рр. / О. Разиграєв // З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ. – 2021. – № 1 (55). – С. 103–123.

Анотація: У статті йдеться про голодування та бунти ліворадикальних політв’язнів з однієї сторони, які становили форму протесту проти пенітенціарної адміністрації Другої Речі Посполитої, а з іншої – були характерним явищем нелегального політичного життя міжвоєнної Волині та Східної Галичини. Досліджувані акції протесту здебільшого були добре скоординованими, запланованими та мали чітку мету – привернути політичну увагу до ліворадикальних політв’язнів, а також досягти послаблення тюремного режиму, покращення побутових та санітарно-гігієнічних умов, пришвидшення слідства, тощо. 

Між двома світовими війнами найбільша інтенсивність різних форм протестів ліворадикалів у тюрмах Волині та Східної Галичини простежувалася у середині 1920-х рр., а також у першій половині 1930-х рр. Тюремні власті намагалися попередити спалахи голодування та бунтів в’язнів, звертаючи особливу увагу на можливість організації акцій протесту з наближенням певних комуністичних свят. Водночас, до придушення таких акцій нерідко залучалися підрозділи поліції та війська.

Джерело: Інститут історії України НАН України

2023-04-17
Переглянути документ
Завантажити