Вийшла друком монографія С. А. Теліженка та В. В. Ткача Різночасові пам’ятки поблизу села Ратнів на Волині. Дослідження 2014 року

Розділ: Нові книги

Теліженко С. А. Різночасові пам’ятки поблизу села Ратнів на Волині. Дослідження 2014 року / С. А. Теліженко, В. В. Ткач. – Київ : Гурович В. Г., 2022. – 188 с. : іл.

Анотація: У монографії представлені результати досліджень багатошарового поселення Ратнів-ІІ на Волині, які проводилися у 2014 році. Комплексний аналіз стратиграфії та планіграфії пам’ятки, а також матеріалів, виявлених у культурному шарі та різночасових об’єктах, дозволяє реконструювати основні етапи заселення долини р. Чорногузка, на березі якої розташовано поселення. Найдавніший об’єкт на території пам’ятки, пов’язується з культурою лінійно-стрічкової кераміки епохи неоліту. Також досліджені об’єкти доби бронзи, раннього заліза та слов’яно-руського часу. Одночасно з розкопками здійснено збори поверхневих матеріалів на дослідженій пам’ятці та розташованих неподалік місцезнаходженнях Бакай-І, «Стара Церква» і «Нова Церква».

У трьох додатках представлені результати археозоологічних визначень матеріалів з різночасових об’єктів багатошарового поселення Ратнів-І, проведених к.і.н. Є. Ю. Яніш (Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена).

Джерело: Інститут археології НАН України

2023-04-25