Читальна зала


Старченко Н. П. «В обороні честі дому шляхетського»: справа про страту слуг князем Самуелем Каролем Корецьким на Волині 1645 р.

Розділ: Історія, історичні науки

Мова документу: українська

Рік видання: 2017

Старченко Н. П. «В обороні честі дому шляхетського»: справа про страту слуг князем Самуелем Каролем Корецьким на Волині 1645 р. / Н. П. Старченко // Український історичний журнал. – 2017. – № 1. – С. 12. 

Анотація: На прикладі історії про публічну страту за наказом князя Самуеля Кароля Корецького його слуг продемонстровано, як може змінюватися сприйняття на перший погляд цілком «вірогідного» джерела, а з ним – і самої події залежно від дослідницьких підходів. Прочитаний буквально, як зліпок минулого, він за свідчує свавільні дії маґната, що порушив право, головні шляхетські цінності та настанови доброго християнина. Натомість пропонується аналізувати текст позову як наративний конструкт, вибудуваний з урахуванням особли востей тогочасної судової системи та ставлення до злочину як приватної справи потерпілого, де доказовість ґрунтувалася не стільки на ретельному слідстві, скільки на усталених конвенціях, зокрема й риторичних.

Джерело:

Інститут історії України НАН України

2023-05-01
Переглянути документ
Завантажити