Читальна зала


Прищепа О.П. Міська реформа 1892 р. та її запровадження на Волині

Розділ: Суспільно-політичне життя краю

Мова документу: українська

Рік видання: 2001

Прищепа О.П. Міська реформа 1892 р. та її запровадження на Волині / Прищепа О.П. // Проблеми історії України ХІХ - початку ХХ ст.. - 2001. - 2. - С. 142-148

Анотація:

Усього лише трохи більше двох десятків років відділяють у часі діяльність виборних органів влади міст, запроваджених у царській Росії, згідно з міським положенням 16 червня 1870 р., від тих, які розпочали свою діяльність за відповідним положенням від 11 червня 1892 р. Дія цих документів поширювалася, зокрема, й на міста Волинської губернії.

З дванадцяти офіційно визнаних міст Волині п'ять були приватновласницькими (Дубно, Острог, Рівне, Ізяслав, Старокостянтинів). Їх статус не дозволив швидко реалізувати в них першу міську реформу другої половини ХІХ ст. Невизначеність юридичних і економічних прав жителів у взаємовідносинах з володарями цих приватних міст викликала в урядових колах справедливі побоювання стосовно ефективності реформування у них інститутів громадського управління. Ось чому лише 29 квітня 1875 р. царський уряд оприлюднив спеціальні правила щодо запровадження реформи в містах західних губерній, у тому числі й на Волині.

Джерело: 

Інститут історії України НАН України

2023-06-05
Переглянути документ
Завантажити